Gimnázium és szakgimnázium

A GORSIUM GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM

Az alapfokú művészetoktatási intézményt a fenntartó – főleg szülők kérésére - 2006-ban középiskolává bővítette. Az alapiskolában végzett tanulók egy része így a Gorsium Művészeti Szakgimnáziumban folytathatja tanulmányait biztosítva a művészeti oktatás folytonosságát. 

Az első tanévben szórakoztató zenész szakmai képzés indult billentyűs hangszereken, gitár, basszusgitár, dob és ének tanszakokon. A 2007/2008. tanévtől a szakmai képzés párhuzamos szakközépiskolai oktatással bővült. A zeneművészeti ág mellett grafika és modern tánc szakon tanulhattak tovább a 8. évfolyamot végzett tanulók felmenő rendszerben. A 2015/2016. tanévtől a képzési kínálat az Országos Képzési Jegyzékben szereplő Fotográfus és fotótermék kereskedő megnevezésű szakmával bővült, majd a gimnáziumi oktatással (művészeti szakterület vagy sport választásával) vált színesebbé.

Az intézményre jellemző a jó légkör, az egymásra való odafigyelés. Ennek köszönhetően a diákok aktív közösségi életet élnek, segítik egymást a felkészülésben és a közös szerepléseken, kiállításokon.

A művészetoktatás során fontos szerepet kap az iskolában a gyakorlati képzés. A táncművész tanulók színházi gyakorlaton vehetnek részt. Számos kiemelkedő jelentőségű rendezvény (Vörösmarty Színház, Vodafone Sportcsarnok – Tóth Gabi, Király Linda, Király Viktor, Varga Miklós, Vastag Csaba, stb.) tánckarát alkották az elmúlt években az intézmény növendékei és tanárai.

A képzőművészeti ágon tanulók rendszeresen, kiállításokon mutatják be műveiket, valamint az elmúlt időszakban több pályázaton és versenyen értek el kiemelkedő eredményeket.

A zenész növendékek aktív szereplői a városi, regionális, országos és külföldi rendezvényeknek, versenyeknek. A bemutatók és koncertek mellett a tehetséges növendékeket országos tehetségkutató versenyeken és a televízióban is megismerhette a közönség. Olyan kiváló művészekkel szerepeltek egy színpadon, mint Abebe Dániel (Bebe – Back II Black), Balázs Fecó, Keresztes Ildikó, stb.

A Gorsium Művészeti Szakgimnázium tanárai fontosnak tartják a művészeti nevelést és az egyéni képességek kibontakoztatását, elismerését. Az intézményben a szakmai és a közismereti tárgyak oktatása egyaránt fontos szerepet tölt be. A művészeti neveléssel nem csak a jó képességű diákokat lehet oktatni, hanem a közismereti tárgyak terén gyengébben teljesítő tanulók esetében is sikereket, eredményeket lehet elérni.

Az iskolában tanító pedagógusok kivétel nélkül elismert szakemberek. A művésztanárok nemcsak elméleti tudásukat bizonyítják a diákok előtt, gyakorlati munkásságuk, eredményeik is példaértékűek.

Olyan neves művésztanárok oktatnak az iskolában, mint Fehér László Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész, Andor András grafikusművész, Bödő Viktória fotográfus mester, Dumbaridisz Imre orgonaművész, Kovács Gergő előadóművész, Molnár Gábor aranysarkantyú-díjas táncművész, Esze Zsolt előadóművész, Esze Tamás előadóművész, Bokor Attila táncművész, Hargitai Anita táncművész, Tombor Tímea táncművész, Fehér József köztársasági érdemkereszttel kitüntetett előadóművész, Homoky Viktor fejlesztő és közoktatási szakértő, előadóművész, fotográfus. Természetesen a sort, amely a teljesség igénye nélkül készült, lehetne folytatni további nevekkel.

A Gorsium Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium indítását követően gyorsan ismertté és közkedveltté vált. A jó hírnévnek köszönhetően a beiskolázottság országos szintű, évről évre nagyobb a túljelentkezés az indítandó osztályokba. A felmenő rendszerben megvalósított művészeti oktatás és az iskola népszerűsége következtében bővítésre volt szükség. Jelenleg három helyszínen folyik a közismereti és művészeti oktatás Székesfehérváron, megfelelő körülményeket biztosítva a magas szintű képzéshez.


PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ

A felvételivel kapcsolatos tudnivalók: Művészeti gimnáziumunkba a 8. évfolyamot végzett, továbbtanuló diákokat várjuk. A 9-12 évfolyamokon a gimnáziumi érettségi vizsgára készíti fel az iskola növendékeit.


A gimnáziumi oktatás keretében már a 9. évfolyamtól elsajátíthatják a tanulók a művészeti tárgyakat, illetve sporttal foglalkozhatnak magas óraszámban a közismereti órák mellett.

A sikeres gimnáziumi érettségit követően a művészeti szakiránynak megfelelő emelt szintű, államilag elismert OKJ szakvizsgára készítjük fel tanulóinkat. A szórakoztató zenei (könnyűzenei) képzésben Magyarországon az emelt szintű OKJ bizonyítvány a legmagasabb szintű vizsgabizonyítvány, amely pedagógiai elméleti és gyakorlati ismereteket is tartalmaz, így ezzel a bizonyítvánnyal szakirányban középiskolai gyakorlati oktatóként is elhelyezkedhetnek azok, akik sikeres vizsgát tettek.

A művészeti oktatás keretében magasfokú elméleti és gyakorlati ismereteket sajátíthatnak el a tanulók, amely képessé teszi őket a választott szaknak megfelelő munkakörök ellátására.

A közismereti nevelési program felkészíti a tanulót az érettségi vizsgára, államilag elismert nyelvvizsga-, ECDL vizsgabizonyítvány megszerzésére, valamint felsőfokú intézményben való továbbtanulásra.

A jelentkezés módja: az egységes jelentkezési lap és a szakközépiskola saját jelentkezési lapjának kitöltése (az intézmény honlapjáról letölthető).

A jelentkezőknek nem kötelező részt venni a központi írásbeli felvételin. Az intézmény a tanulmányi eredményeket, valamint a készségeket, képességeket vizsgálja.

Intézményünk a sajátos nevelési igényű, valamint az egyéni fejlesztésre szoruló tanulókat nem tudja fogadni.


Induló tanszakok:

Gimnáziumi oktatás művészeti szakterület választásával

Gimnáziumi oktatás sport tagozattal (labdarúgás a Főnix SE-vel együttműködve)

Művészeti szakterületek, melyekből az érettségi vizsgát követően OKJ vizsgabizonyítvány szerezhető:

54 212 08 Szórakoztató zenész II. (billentyűs hangszerek, zongora, gitár, basszusgitár, dob, ének szakmairány)

54 212 09 Táncos II. (Kortárs-, modern táncos szakmairány)

54 211 04 Grafikus (alkalmazott grafikus),

54 211 03 Festő

54 810 01 Fotográfus és fotótermék-kereskedő