Gimnázium és szakgimnázium

A GORSIUM GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM

Az alapfokú művészetoktatási intézményt a fenntartó – főleg szülők kérésére - 2006-ban középiskolává bővítette. Az alapiskolában végzett tanulók egy része így a Gorsium Művészeti Szakgimnáziumban folytathatja tanulmányait biztosítva a művészeti oktatás folytonosságát. 

Az első tanévben szórakoztató zenész szakmai képzés indult billentyűs hangszereken, gitár, basszusgitár, dob és ének tanszakokon. A 2007/2008. tanévtől a szakmai képzés párhuzamos szakközépiskolai oktatással bővült. A zeneművészeti ág mellett grafika és modern tánc szakon tanulhattak tovább a 8. évfolyamot végzett tanulók felmenő rendszerben. A 2015/2016. tanévtől a képzési kínálat az Országos Képzési Jegyzékben szereplő Fotográfus és fotótermék kereskedő megnevezésű szakmával bővült, majd a gimnáziumi oktatással (művészeti szakterület vagy sport választásával) vált színesebbé.

Az intézményre jellemző a jó légkör, az egymásra való odafigyelés. Ennek köszönhetően a diákok aktív közösségi életet élnek, segítik egymást a felkészülésben és a közös szerepléseken, kiállításokon.

A művészetoktatás során fontos szerepet kap az iskolában a gyakorlati képzés. A táncművész tanulók színházi gyakorlaton vehetnek részt. Számos kiemelkedő jelentőségű rendezvény (Vörösmarty Színház, Vodafone Sportcsarnok – Tóth Gabi, Király Linda, Király Viktor, Varga Miklós, Vastag Csaba, stb.) tánckarát alkották az elmúlt években az intézmény növendékei és tanárai.

A képzőművészeti ágon tanulók rendszeresen, kiállításokon mutatják be műveiket, valamint az elmúlt időszakban több pályázaton és versenyen értek el kiemelkedő eredményeket.

A zenész növendékek aktív szereplői a városi, regionális, országos és külföldi rendezvényeknek, versenyeknek. A bemutatók és koncertek mellett a tehetséges növendékeket országos tehetségkutató versenyeken és a televízióban is megismerhette a közönség. Olyan kiváló művészekkel szerepeltek egy színpadon, mint Abebe Dániel (Bebe – Back II Black), Balázs Fecó, Keresztes Ildikó, stb.

A Gorsium Művészeti Szakgimnázium tanárai fontosnak tartják a művészeti nevelést és az egyéni képességek kibontakoztatását, elismerését. Az intézményben a szakmai és a közismereti tárgyak oktatása egyaránt fontos szerepet tölt be. A művészeti neveléssel nem csak a jó képességű diákokat lehet oktatni, hanem a közismereti tárgyak terén gyengébben teljesítő tanulók esetében is sikereket, eredményeket lehet elérni.

Az iskolában tanító pedagógusok kivétel nélkül elismert szakemberek. A művésztanárok nemcsak elméleti tudásukat bizonyítják a diákok előtt, gyakorlati munkásságuk, eredményeik is példaértékűek.

Olyan neves művésztanárok oktatnak az iskolában, mint Fehér László Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész, Andor András grafikusművész, Bödő Viktória fotográfus mester, Dumbaridisz Imre orgonaművész, Kovács Gergő előadóművész, Molnár Gábor aranysarkantyú-díjas táncművész, Esze Zsolt előadóművész, Esze Tamás előadóművész, Bokor Attila táncművész, Tombor Tímea táncművész, Fehér József köztársasági érdemkereszttel kitüntetett előadóművész, Homoky Viktor fejlesztő és közoktatási szakértő, előadóművész, fotográfus. Természetesen a sort, amely a teljesség igénye nélkül készült, lehetne folytatni további nevekkel.

A Gorsium Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium indítását követően gyorsan ismertté és közkedveltté vált. A jó hírnévnek köszönhetően a beiskolázottság országos szintű, évről évre nagyobb a túljelentkezés az indítandó osztályokba. A felmenő rendszerben megvalósított művészeti oktatás és az iskola népszerűsége következtében bővítésre volt szükség. Jelenleg három helyszínen folyik a közismereti és művészeti oktatás Székesfehérváron, megfelelő körülményeket biztosítva a magas szintű képzéshez.


PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ

A felvételivel kapcsolatos tudnivalók: Művészeti gimnáziumunkba a 8. évfolyamot végzett, továbbtanuló diákokat várjuk. A 9-12 évfolyamokon a gimnáziumi érettségi vizsgára készíti fel az iskola növendékeit.


A gimnáziumi oktatás keretében már a 9. évfolyamtól elsajátíthatják a tanulók a művészeti tárgyakat, illetve sporttal foglalkozhatnak magas óraszámban a közismereti órák mellett.

A sikeres gimnáziumi érettségit követően a művészeti szakiránynak megfelelő emelt szintű, államilag elismert OKJ szakvizsgára készítjük fel tanulóinkat. A szórakoztató zenei (könnyűzenei) képzésben Magyarországon az emelt szintű OKJ bizonyítvány a legmagasabb szintű vizsgabizonyítvány, amely pedagógiai elméleti és gyakorlati ismereteket is tartalmaz, így ezzel a bizonyítvánnyal szakirányban középiskolai gyakorlati oktatóként is elhelyezkedhetnek azok, akik sikeres vizsgát tettek.

A művészeti oktatás keretében magasfokú elméleti és gyakorlati ismereteket sajátíthatnak el a tanulók, amely képessé teszi őket a választott szaknak megfelelő munkakörök ellátására.

A közismereti nevelési program felkészíti a tanulót az érettségi vizsgára, államilag elismert nyelvvizsga-, ECDL vizsgabizonyítvány megszerzésére, valamint felsőfokú intézményben való továbbtanulásra.

A jelentkezés módja: az egységes jelentkezési lap és a szakközépiskola saját jelentkezési lapjának kitöltése (az intézmény honlapjáról letölthető).

A jelentkezőknek nem kötelező részt venni a központi írásbeli felvételin. Az intézmény a tanulmányi eredményeket, valamint a készségeket, képességeket vizsgálja.

Intézményünk a sajátos nevelési igényű tanulókat nem tudja fogadni.


Induló tanszakok:

Gimnáziumi oktatás művészeti szakterület választásával

Gimnáziumi oktatás sport tagozattal (labdarúgás a Főnix SE-vel együttműködve)

Művészeti szakterületek, melyekből az érettségi vizsgát követően OKJ vizsgabizonyítvány szerezhető:

54 212 08 Szórakoztató zenész II. (billentyűs hangszerek, zongora, gitár, basszusgitár, dob, ének szakmairány)

54 212 09 Táncos II. (Kortárs-, modern táncos szakmairány)

54 211 04 Grafikus (alkalmazott grafikus), 54 211 03 Festő

54 810 01 Fotográfus és fotótermék-kereskedő