Alapfokú művészetoktatás

A GORSIUM ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

A Gorsium Zeneiskola 1993-ban kezdte meg működését a Fejér megyei Tác községben. Az intézmény neve a település római-kori elnevezéséből ered.

Ebben az iskolában indult el, kísérleti jelleggel a szintetizátor-keyboard tárgy oktatása, amely egyben a könnyűzenei iskolarendszerű képzés iskolarendszerű bevezetését is jelenti Magyarországon. 1997-ben az intézmény alapító igazgatója, Fehér József szintetizátor-oktatási szakértő a Művelődési és Oktatási Minisztériumtól felkérést kapott a szintetizátor-keyboard tárgy országos tantervi programjának elkészítésére. A program kidolgozásában, lektorálásában több neves művész is közreműködött: Lehotka Gábor (+) orgonaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémia orgona tanszékének vezetője, Esze Jenő Köztársasági érdemkereszttel kitüntetett, Lyra-díjas zongoraművész, valamint Balázs Fecó Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész.

A tantervi programot a Művelődési és Oktatási Miniszter 1998-ban adta ki, amely alapján elindult országosan az elektroakusztikus zenei képzés. Ebben az évben került kiadásra a négy kötetből álló Gorsium Szintetizátor-keyboardiskola is.

A zeneiskola hamarosan művészeti alapiskolává bővült, és Székesfehérvárra helyezte át székhelyét.

A Gorsium Zene- és Művészeti Alapiskola számos országos szintetizátor-keyboard fesztivál, verseny szervezője volt. A növendékek sikeres szerepléseket tudhatnak maguk mögött az ország különféle zenei-, ének- és táncversenyein, grafika és festészet szakos tanulók nemzetközi díjakkal is büszkélkedhetnek.

Az iskola szervezésében, a Roland Intermusica támogatásával valósult meg a száztagú szintetizátor-zenekar Vigadó-beli szereplése is 2000-ben, amely bekerült a Guinnes rekordok könyvébe. A rendezvényen olyan neves előadók léptek fel, mint Presser Gábor (LGT), Esze Jenő, valamint Gömöry Zsolt (Edda), Roy és Ádám.

Az intézmény azzal is büszkélkedhet, hogy a rendszerváltás óta minden hatalmon lévő kormány oktatási minisztere támogatta, rendszeresen vállalták különféle rendezvények megnyitását (Magyar Bálint, Pokorni Zoltán).

Pokorni Zoltán volt a fővédnöke 2000-ben a budapesti Vigadó-beli szereplésnek, ahol így nyilatkozott: „A szintetizátor és a művészeti oktatásnak helye és szerepe van a magyar oktatási rendszerben”.

A Gorsium Zene- és Művészeti Alapiskola növendékei közül az évek során sokan művészeti pályán folytatták tanulmányaikat, illetve hivatásos művészként vagy tanárként tevékenykednek jelenleg is.

A Gorsium Zeneiskola volt a szervezője – többek között – megyénkben a zenész, előadóművész szakvizsgáknak, valamint a vizsgára való felkészítésre is lehetőséget adott az alkalmazott tantervi program. A vizsgázók az Országos Szórakoztatózenei Központ vizsgabizottsága előtt adhattak számot tudásukról. A sikeres vizsgáról az OSZK szakvizsga bizonyítványt állított ki.

Fehér József alapító, igazgató nevéhez fűződik a szintetizátor-keyboard hangszer akkreditált pedagógus-továbbképzési programjának elkészítése, bevezetése. Az iskolát fenntartó Gorsium Zeneiskoláért Alapítvány felnőttképző intézményként kiváló előadókkal biztosította a területen oktató pedagógusok továbbképzését.

Fehér József igazgatót művészi, szakmai és pedagógiai munkájáért állami kitüntetésben részesítették, Köztársasági érdemkeresztet, valamint Lyra-díjat vehetett át.

Az alapfokú művészetoktatási intézmények központi programjának átdolgozásakor ismét Fehér József kapta a felkérést a szintetizátor-keyboard tárgy tantervének elkészítésére, átdolgozására. A szakmai munkában részt vett Homoky Viktor közoktatási szakmai szakértő is. A központi tantervekről rendelkező jogszabály alapján így már biztosítva volt a továbbtanulás lehetősége az alapiskolákból a művészeti középiskolákba, billentyűs szakirányban.

Az alapfokú művészeti iskolák országos minősítési bizottságában vezető szakértőként vett részt Fehér József, aki a szintetizátor-keyboard tárgyat oktató iskolák minősítését, ellenőrzését koordinálta, vezette.

A Gorsium Alapfokú Művészeti Iskola az eljárásban „Kiválóra minősített művészetoktatási intézmény” címet szerzett.

Az iskola jelenleg Székesfehérváron, Tácon és Mezőszentgyörgyön működik.

Az általános- és középiskolás (6-18 éves) korosztály iskola melletti művészeti oktatása az alábbi tanszakokon folyik:

Zeneművészet:
szintetizátor-keyboard, zongora, ének, dob, gitár, basszusgitár

Táncművészet:
néptánc, balett

Az alapfokú művészeti iskolába való beiratkozáshoz a jelentkezési lap letölthető az intézmény honlapjáról, vagy igényelhető a titkárságon.

A Gorsium Alapfokú Művészeti Iskola elérhetőségei:
Ügyintézés: 8000 Székesfehérvár, Zrínyi u. 1/C.
Telefon/fax: +36 22 324-192